Ανατροπή στην επιδότηση του ρεύματος τον Απρίλιο – Τι θα συμβεί στις λογαριασμούς.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σκέφτεται να καταργήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά λίγες ώρες αργότερα ανακοινώνει ότι θα δοθούν νέες επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα. Οι τελικές ανακοινώσεις για τα νοικοκυριά θα γίνουν αύριο το πρωί και η απόφαση θα ληφθεί με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών και την ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει σήμα για συμμάζεμα των οικονομικών τους μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Σε άλλα νέα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε μερικές εβδομάδες ξεκινά η επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, η οποία θα φτάνει έως και το 60%. Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραδώσουν τον παλαιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που είναι λειτουργικός για να μπορέσουν να λάβουν την επιδότηση. Επιπλέον, ο παλαιός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που θα αντικατασταθεί με ηλιακό θα πρέπει να έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων.

Τέλος, οι αιτούντες θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet, ΑΦΜ και δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021 για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα.11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,

 • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
 • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
 • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για ηλιακό

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (τριάντα χιλιάδες ευρώ).
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.

  δειτε ακομα