ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια ενότητα της ηλεκτρικής σύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection ολοκλήρωσε επιτυχώς την πόντιση και εγκατάσταση των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 kV τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Η πόντιση των καλωδίων έγινε σε διάστημα 32 μηνών, μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων, σε βάθος που έφτασε μέχρι και τα 1.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βάρος των καλωδίων ξεπερνά τα 40 κιλά ανά μέτρο. Τα 640 χλμ. θα έχουν τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας των καλωδίων, που αναμένεται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η πόντιση των ηλεκτρικών καλωδιακών τμημάτων πραγματοποιήθηκε τμηματικά από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2023, με τη χρήση πέντε εξειδικευμένων πλοίων καλωδιακών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλέον σύγχρονων πλοίων καλωδιακών ποντίσεων στον κόσμο, Aurora και Leonardo da Vinci. Η πόντιση προηγήθηκε από διεξοδική μελέτη βυθού από τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian και Nexans, και σχεδιάστηκε η βέλτιστη όδευση και προστασία των καλωδίων με κριτήρια τόσο τεχνικά όσο και περιβαλλοντικά.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, με την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα ενσωματώσει πλήρως την Κρήτη στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έως το τέλος του 2024.

δειτε ακομα

δειτε ακομα