Υπουργείο Μετανάστευσης: «Δεν έχει δοθεί άσυλο στον Τούρκο εμπρηστή του Αιγάλεω»

Από πηγές του υπουργείου Μεταναστεύσεων ακούμε για τον υπόπτο εμπρηστή από την Τουρκία, που συνελήφθη σήμερα για τον εμπρησμό στο Αιγάλεω.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο A.Μ. δεν έχει λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Έχει καταθέσει αίτηση ασύλου.

Ειδικότερα, στις 4/4/2024, κατέθεσε αίτηση ασύλου μετά την παράνομη είσοδό του στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και τη σύλληψή του. Σύμφωνα με τις πηγές, κάθε Αλλοδαπός Πολίτης Τρίτης Χώρας έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση ασύλου βάσει του διεθνούς δικαίου. Μετά την αναγνώρισή του, προσήλθε σε διάφορες διαδικασίες ταυτοποίησης, στο ΚΥΤ/ΚΕΔ Φυλακίου-Ορεστιάδος.

Ακολούθως, λάβει το δελτίο αιτούντος ασύλου, που επισημαίνει την ταυτότητά του εναντίον της εξέτασης του αιτήματός του. Συμφωνία με τη νομοθεσία, δήλωσε τη διεύθυνσή του στην Αθήνα και έχει προγραμματιστεί συνέντευξη με το Γραφείο Ασύλου Αττικής για τις 18/6.

Μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο δηλώνουν ότι είναι οπαδοί του Γκιουλέν προκειμένου να αδειοδοτηθεί η διεθνής προστασία.

Συχνά υποστηρίζουν πως είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, οι ισχυρισμοί τους ελέγχονται για αξιοπιστία και, σε περίπτωση ανακρίβειας, απορρίπτονται από την Υπηρεσία Ασύλου.

Οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο επιστρέφονται στην Τουρκία σε συμφωνίες επαναπατρισμού. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι υπεύθυνο για την υποδοχή, ταυτοποίηση και εξέταση των αιτημάτων άσύλου Αλλοδαπών Πολιτών.

Ο έλεγχος, η εξακρίβωση και η ποινική δίκη των παραβατικών πράξεων είναι αρμοδιότητα των Αρχών Ασφαλείας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως και αποδείχτηκε και στη σύλληψη του ύποπτου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα