Υγεία: Πρόβλημα στη δημόσια χρηματοδότηση στην Ελλάδα

Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στη δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις υψηλές ανάγκες, τις ιδιωτικές πληρωμές και τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην υγεία.

Το σύστημα υγείας της χώρας χρηματοδοτείται μέσο όρο 1% του ΑΕΠ χαμηλότερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οπότε κάθε χρόνο απαιτούνται επιπλέον 2 δισ. ευρώ για τη δημόσια χρηματοδότηση της υγείας.

Σε αντίθεση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που κατευθύνει το 15% των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης στη χώρα στην υγεία, η Ελλάδα κατευθύνει μόνο το 10% από αυτό.

Οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι επίσης πολύ υψηλές, κυμαίνονται από 35% έως 40%.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδότηση της Υγείας: Προκλήσεις και Λύσεις για ένα Βιώσιμο Σύστημα» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν, οι πληρωμές των ασθενών στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης, το 6,4% του πληθυσμού ανέφερε μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, ενώ στην ΕΕ αυτό το ποσοστό είναι 2%.

Η χρηματοδότηση είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για την ορθή λειτουργία του συστήματος υγείας και τη διατήρηση της κοινωνικής ευημερίας.

Πηγή: insider.gr

δειτε ακομα

δειτε ακομα