Βουλγαρία: Περιορίζει την εισαγωγή πάνω από 20 ουκρανικών προϊόντων

Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει προσωρινά την πρόσβαση ορισμένων ουκρανικών προϊόντων στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Γιάβορ Γκέσεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω των ανησυχιών ότι η αγορά έχει κορεστεί από τις σοδειές των σιτηρών, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων τριών χωρών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Βουλγαρία δεν θα επιτρέπει περισσότερα από 20 ουκρανικά προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν: σιτάρι, σιτάλευρο, σπόρους ηλιάνθου, καλαμπόκι, μέλι και προϊόντα μέλισσας, γάλα ωμό και σε σκόνη, συμπυκνωμένο γάλα, καρύδια, φουντούκια, πουλερικά, χοιρινό, κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σόργο (ζαχαρόχορτο), φαγόπυρο, άμυλα, ινουλίνη, γλουτένη από σιτάρι, σόγια, λιναρόσπορος, κρασί, ξύδι από κρασί, ελαιοκράμβη και αιθυλική αλκοόλη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Νίκολα Στογιάνοφ υποστηρίζει ότι μια πανευρωπαϊκή λύση θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γκέσεφ σε τηλεοπτική συνέντευξη, “εάν δεν σταματήσουμε τις εισαγωγές, το καθετί που πηγαίνει στον διάδρομο για την Πολωνία και την Ουγγαρία θα καταλήξει στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία”.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τα προϊόντα που διακομετακομίζονται με ειδικά αυτοκίνητα και δεν επιτρέπεται η εκφόρτωση και η επαναφόρτωση στη βουλγαρική επικράτεια. Η απαγόρευση επίσης δεν ισχύει για τα προϊόντα που συνοδεύονται από δήλωση ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι η Βουλγαρία.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της διαμετακόμισης μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης βασικών τροφίμων για αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας σε τρίτες χώρες.

δειτε ακομα