ΤτΕ: Αύξηση 22% στις εισπράξεις από τον τουρισμό τον Ιανουάριο – Απρίλιο

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας τα 6,8 δισ. ευρώ. Η μείωση των εξαγωγών κατά 5,7% σε σταθερές τιμές και η αύξηση των εισαγωγών κατά 3,5% συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, καθώς οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 22%, με την αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών να είναι 20,0%, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε, αλλά το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε, σε σύγκριση με το 2023. Επίσης, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε φτάνοντας τα 7,4 δισεκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, καταγράφηκαν καθαρές ροές σε ξένες άμεσες επενδύσεις και σε υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού. Ειδικότερα, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν, κυρίως λόγω της άνοδο των τοποθετήσεων τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα