Νέες διώξεις για την τραγωδία στα Τέμπη – Ποιοι είναι υπό εξέταση

 

Ένας νέος κύκλος διώξεων ανοίγει για την μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο τρένα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 181 τραυματίστηκαν.

Ο εφέτης ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης αναμένεται να ανακοινώσει νέες κατηγορίες κατά προσώπων τις επόμενες 24 ώρες. Οι κατηγορίες αυτές θα περιλαμβάνουν μέλη του ΔΣ του ΟΣΕ, διευθυντές της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train, της ΡΑΣ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου μεταφορών. Οι ευθύνες αφορούν την περίοδο 2016-2023.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το τραγικό συμβάν θα μπορούσε να αποφευχθεί αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας. Η διακοπή τηλεδιοίκησης, καθώς και η απενεργοποίηση του συστήματος ETCS, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αποτελούν ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία.

Έχει επίσης επισημανθεί ότι η αποφυγή του συμβάντος θα ήταν δυνατή αν λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας GSM-R και το σύστημα ETCS. Η έρευνα διεξάγεται από τον κ. Μπακαΐμη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα εξετάσει εάν οι δύο μηχανοδηγοί επικοινώνησαν με τα σταθμαρχεία ή μεταξύ τους μέσω κινητών τηλεφώνων.

Η διοίκηση του ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι το σύστημα ETCS θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι νέες διώξεις αναμένεται να διευκρινίσουν τις ευθύνες για την τραγωδία και να οδηγήσουν στην ανάληψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Πηγή: eleftheria.gr

δειτε ακομα