Το προσδόκιμο ζωής είναι πιο χαμηλό στα λιγότερο εκπαιδευμένα στρώματα κατά 2,3 χρόνια σε σχέση με τα πιο εκπαιδευμένα.

Σήμερα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των ανισοτήτων στην Υγεία, με έμφαση στον καρκίνο. Ο κ. Τούντας, καθηγητής Ιατρικής, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής λόγω διαφορών σε διατροφή, άσκηση και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους, ενώ πάνω στην πρόσβαση στα φάρμακα αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω κόστους.

Η καθηγήτρια κ. Λυμπεράκη σημείωσε την έντονη σχέση κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών με την υγεία, αναφερόμενη στην επίδραση της μη ισότητας των φύλων στην υγεία των γυναικών.

Ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρθηκε στη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της Υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο κ. Καπετανάκης τόνισε πως οι οικονομικές κρίσεις επηρέασαν τους ασθενείς καρκίνου, δημιουργώντας ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η κ. Jakoncic της MSD επισήμανε τη σημασία της πρόληψης σε όλους και την ανάγκη για συνεργασία με την κυβέρνηση για την εκπαίδευση στην υγεία, όπως πληροφόρηση για τον καρκίνο και το κάπνισμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα