Τέμπη: Βαριές ευθύνες ρίχνει το πόρισμα σε πολιτική ηγεσία και ΟΣΕ για την τραγωδία

Το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη εντοπίζει σωρεία λαθών σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ και Hellenic Trains, ενώ διαπιστώνει ευθύνες και στον σταθμάρχη και στην ανύπαρκτη εκπαίδευσή του. Το πολυσέλιδο πόρισμα καταλήγει στον επιμερισμό των ευθυνών με τελικό αποδέκτη τους πολιτικούς προϊσταμένους και στις παραλείψεις της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, προτείνει εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, αλλαγές στις μετατάξεις, όρια ηλικίας και εκπαίδευση του προσωπικού.

Τεμπη, Πορισμα, Επιτροπη

Δεν κλήθηκαν να καταθέσουν οι μηχανοδηγοί

Ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, δήλωσε ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώ εξέφρασε την απορία του για αυτό, καθώς θεωρούσε ότι είναι λογικό να τον καλέσουν να μιλήσει για το δυστύχημα στα Τέμπη. Επιπλέον, αναφέρει ότι το μόνο που τους ζητήθηκε ήταν να δώσουν τα εξώδικα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη

Τεμπη, Πορισμα, Επιτροπη

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παρέδωσε στον υπουργό επικρατείας το Πόρισμά της σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στις 28-02-2023. Διερευνά και αναδεικνύει τα συστημικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες στη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών και προτείνει μέτρα για την ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους. Η Επιτροπή εργάστηκε ανεξάρτητα και αμερόληπτα και δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, που ανήκουν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Το Πόρισμα δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
ΤΑ ΜΕΛΗ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ

Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΥΡΓΙΔΗΣ

Καθηγητής Σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

δειτε ακομα