Τέμπη: Τους «πάτησε το τρένο» – Έκθετη η κυβέρνηση από το πόρισμα που παρήγγειλε

Το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη για την τραγωδία στα Τέμπη έχει αποκαλύψει ότι η τηλεδιοίκηση στα τρένα δεν λειτουργούσε από το 2019, διαψεύδοντας πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Υπήρχε τοπικός πίνακας τηλεχειρισμού αντί για σύστημα τηλεδιοίκησης και την ώρα του δυστυχήματος έπρεπε να είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία τρεις σταθμάρχες. Επίσης, υπήρχαν προβλήματα στη σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη από τον Ιούλιο του 2019. Τέλος, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου οφείλονταν σε κακή οργάνωση και εκτέλεση από όλους τους εμπλεκόμενους στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

πορισμα τεμπη, τραγωδια τεμπη, ευθυνες, επιτροπη γεραπετριτη

Από την εκτίμηση των στοιχείων, η επιτροπή διαπιστώνει για τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη, ότι το Τριμελές Όργανο αξιολόγησης της αίτησης μετάταξής του όφειλε να την απορρίψει λόγω έλλειψης του πρόσθετου απαιτούμενου προσόντος. Δηλαδή, της μη υπέρβασης του 48ου έτους ηλικίας και να μην παράσχει τη σύμφωνη γνώμη.

Άλλα έλεγαν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Το πόρισμα της επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη αποκαλύπτει ότι ο Γ. Γεραπετρίτης και ο τέως υπουργός Κ. Καραμανλής περιέγραφαν λανθασμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ως λειτουργική από το 2022. Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι υπήρχε τοπικός πίνακας τηλεχειρισμού και όχι σύστημα τηλεδιοίκησης, ενώ υπήρχαν και προβλήματα στη σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη από τον Ιούλιο του 2019. Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το σύστημα λειτουργούσε μία ώρα πριν από το δυστύχημα και ότι ο σταθμάρχης Λάρισας μπορούσε και έπρεπε να χαράξει ηλεκτρονικά τη διαδρομή της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο σε ρεπορτάζ του iEidiseis για το κτίριο – φάντασμα του Γραφείου Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα:

https://twitter.com/iEidiseisGR/standing/1631927458265190402

δειτε ακομα

δειτε ακομα