«Οι κινηματογράφοι μας, η πόλη μας»: Πρόσκληση υποστήριξης από τους Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα – Δωρεάν προβολές την Κυριακή.

Τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας, Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα, καλούν όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της περιοχής να τα στηρίξουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, καθώς η επιβίωσή τους είναι αμφίβολη. Την Κυριακή 2 Απριλίου, τα τρία σινεμά θα ανοίξουν τις πόρτες τους για δωρεάν προβολές και live εκδηλώσεις στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν διάφορα συνεργαζόμενα φεστιβάλ και διοργανώσεις.

Ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή είναι πλέον πραγματικός, ενώ η Ίριδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κλεισίματος, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών και live εκδηλώσεις στο Άστορ, ενώ θα υπάρξουν και προβολές στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν διάφορα συνεργαζόμενα φεστιβάλ και διοργανώσεις.Η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) έχουν κάνει σαφή τη θέση τους υπέρ της διατήρησης των ιστορικών σινεμά Ιντεάλ και Άστορ ως κινηματογράφων για το καλό του πολιτισμού της χώρας και της ζωής της πόλης. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα το δικαίωμα της πόλης να διατηρεί τα σινεμά της, παραβιάζοντας τη φυσιογνωμία της.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα Ιντεάλ και Άστορ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 4858/2021 για να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. Το υπουργείο Πολιτισμού πετά το «μπαλάκι» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι αρμόδιο μόνο για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα