ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη απονομή μορίων για προϋπηρεσία στους ιδιωτικούς δασκάλους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέφρασε την αντίθεσή της στη διάταξη του νόμου 4589/2019, η οποία δε λαμβάνει υπόψη την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.

Οι δικαστές τόνισαν ότι η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να υπολογίζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα και η αξιοκρατία στις προσλήψεις.

Η απόφαση του Συμβουλίου ακύρωσε δύο προκηρύξεις που σχετίζονταν με αυτή τη μη προσμέτρηση, ενώ οι σχετικές δίκες καταργήθηκαν, καθώς αφορούσαν τους ίδιους όρους.

Τι αναφέρει το σκεπτικό;

Σύμφωνα με τον ΣτΕ, ο νόμος 4589/2019 προβλέπει ένα σύστημα προσλήψεων βασισμένο στη μοριοδότηση προσόντων, όπου η εκπαιδευτική προϋπηρεσία παίζει κομβικό ρόλο στην αξιολόγηση των υποψηφίων.

Ο νομοθέτης έχει επιλέξει να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην εμπειρία των υποψηφίων στη δημόσια εκπαίδευση, αφήνοντας την προϋπηρεσία στην ιδιωτική σε δεύτερη μοίρα, κάτι που ο συντακτικός φορέας θεωρεί ως αναγκαίο λόγω της συνεισφοράς των εκπαιδευτικών στην κρατική εκπαίδευση.

«Η διαφοροποίηση της προϋπηρεσίας από τον νομοθέτη είναι νόμιμη, εφόσον η προϋπηρεσία είναι κριτήριο επιλογής που στηρίζεται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Ο αποκλεισμός της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκτός ειδικών περιπτώσεων, παραβιάζει αυτές τις αρχές και τον σκοπό του νόμου», αναφέρεται στην απόφαση.

Επιπλέον, οι δικαστές επισημαίνουν ότι είναι αποδεκτό να δίνονται πλεονεκτήματα σε όσους έχουν εργαστεί ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι δημόσια, αλλά η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν μπορεί να αγνοηθεί, ιδίως όταν η εκπαιδευτική εμπειρία είναι κρίσιμη στο διαδικασία προσλήψεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα