Σουδάν: Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των Ελλήνων – 43 έχουν φύγει από το Χαρτούμ

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν σταματά να καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Έως τώρα, τα άτομα που κατάφεραν να αποχωρήσουν από την περιοχή φτάνουν τους 43, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στην πορεία της ημέρας, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές.

Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της εκεχειρίας, και αυτό αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω απελευθέρωση ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απελευθερωθεί από το Χαρτούμ, εκ των οποίων 17 έφτασαν σήμερα το πρωί στην Ελλάδα, ενώ άλλοι επτά Έλληνες ετοιμάζονται να φτάσουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα.

Μεταξύ των απελευθερωθέντων συμπεριλαμβάνονται οι δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ ο άλλος είναι εκτός κινδύνου ζωής.

Ο ελληνικός υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στο υπουργείο με τους Έλληνες που φτάνουν στην Αθήνα, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την επιτυχή απελευθέρωσή τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γίνονται προσπάθειες ώστε το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

δειτε ακομα