Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Σύμφωνα με αναφορές από την ΕΡΤ, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, την κατάργηση τουλάχιστον πέντε Εφετείων, νέο χωροταξικό σχεδιασμό με συγχώνευση δικαστηρίων, καθώς και τροποποιήσεις στις αρμοδιότητες των δικαστών.

Στόχοι του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Κύριος στόχος της μεταρρύθμισης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να μειώσει τον χρόνο για την ολοκλήρωση μιας δικαστικής απόφασης (από τις 1.400 ημέρες που είναι σήμερα). Παράλληλα, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος και στην εξοικονόμηση πόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, από τα 19 εφετεία τα οποία λειτουργούν στη χώρα, τουλάχιστον 14 αναμένεται να παραμείνουν εν ενεργεία, με την κατάργηση των εφετείων των περιοχών Αγρινίου, Καλαμάτας και Χαλκίδα, και σε μια δεύτερη φάση των περιοχών Κέρκυρας και Χανίων. Επιπλέον, θεωρείται αναγκαία η ανακατανομή των εφετειακών περιφερειών, με έμφαση στις περιοχές Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γυθείου, Σπάρτης και Ναυπλίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα