Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό απεργίας σήμερα – Οργή για τα Τέμπη.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε γενική απεργία σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου, συνεχίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι τουλάχιστον ισάξιες σε μέγεθος με τις προηγούμενες. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ενίσχυση στα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι κοινή συνιστώσα σε όλα τα κόμματα, ενώ η ΝΔ υφίσταται συρρίκνωση στα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτυγχάνει να εκμεταλλευτεί αυτήν την διαφορά. Στις δημοσκοπήσεις για το δυστύχημα των Τεμπών, το 41% θεωρεί υπεύθυνη κυρίως τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 42% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Σε όλα τα καλέσματα για τη Γενική Απεργία, βασικό αίτημα είναι το «έγκλημα να μη συγκαλυφθεί».

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, με κύριο αίτημα τον αποκλεισμό του εγκλήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 46,8% των ανταποκρινομένων θεωρεί ότι φταίνε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες για το δυστύχημα, ενώ το 13% πιστεύει ότι φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλοι παράγοντες που αναφέρθηκαν ως υπεύθυνοι είναι ο σταθμάρχης, το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).τηση των αιτιών του δυστυχήματος και η δικαίωση των θυμάτων είναι αναγκαία. Η ΓΣΕΕ, σε αλληλεγγύη με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023. Ζητούμε τη διακοπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών. Απαιτούμε επίσης την προστασία της εργασίας και της ζωής ως ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι ως κόστος. Καλούμε τα νομαρχιακά τμήματα της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην οποία θα ενωθεί η φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτήν των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη και τη δικαίωση των θυμάτων. Ζητά επίσης τη διακοπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και την προστασία της εργασίας και της ζωής ως ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι ως κόστος. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Τέλος, η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, με σκοπό τη διαμαρτυρία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και τη διεκδίκηση της προστασίας της εργασίας και τηςΗ εικόνα απεικονίζει μια ομάδα ανθρώπων που περπατούν σε ένα δρόμο κοντά σε μια παραλία. Ο ουρανός είναι γαλάζιος και ο ήλιος λάμπει δυνατά στο ουρανό. Οι άνθρωποι φαίνονται να απολαμβάνουν την περίπατό τους και να απολαμβάνουν την όμορφη θέα. Η εικόνα δείχνει μια εικόνα ειρήνης και ηρεμίας, καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν την φύση και τη θάλασσα.

Στην εικόνα φαίνονται άνθρωποι να περπατούν σε ένα δρόμο κοντά σε μια παραλία. Ο ουρανός είναι γαλάζιος και ο ήλιος λάμπει δυνατά στο ουρανό. Οι άνθρωποι φαίνονται να απολαμβάνουν την περίπατό τους και να απολαμβάνουν την όμορφη θέα. Η εικόνα δείχνει μια εικόνα ειρήνης και ηρεμίας, καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν την φύση και τη θάλασσα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα