Η “Ψυχρή Λίμνη” αναφέρεται σε ένα φαινόμενο “δυναμικής μετεωρολογίας” που προκαλεί εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία τα τελευταία 200 χρόνια. Το φαινόμενο αφορά μια ψυχρή ατμοσφαιρική μάζα σε μεσαία υψόμετρα, που συνδέεται με τη δημιουργία χαμηλών πιέσεων στην επιφάνεια και οδηγεί σε ανοδικές κινήσεις, δημιουργία νεφών και μεταφορά υδρατμών και ενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες πάνω από την Ευρώπη δημιουργούν μια Ψυχρή Λίμνη πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού. Ταυτόχρονα, θερμές και υγρές ατμοσφαιρικές μάζες μεταφέρονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα πάνω από την Ελλάδα, ενώ τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις προάγουν τη δημιουργία καταιγίδων. Όταν μια Ψυχρή Λίμνη εντοπίζεται στο Νότιο Ιόνιο, οι ισχυρότερες καταιγίδες επηρεάζουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.
Μικρές μετατοπίσεις των Ψυχρών Λιμνών και διαφορετικά χαρακτηριστικά των ατμοσφαιρικών μαζών που μεταφέρονται προς την Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, όταν η Ψυχρή Λίμνη τοποθετείται νότια/νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, η περιοχή του Βόλου πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολύπλοκης μορφολογίας του εδάφους στη χερσόνησο της Μαγνησίας, η οποία προκαλεί συγκλίσεις ατμοσφαιρικών μαζών και έντονες ανοδικές κινήσεις αέρα. Αυτό οδηγεί σε ισχυρές και μακροχρόνιες βροχοπτώσεις ή ακόμη και χιονοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι θέσεις των Ψυχρών λιμνών κατά τις έξι πιο καταστροφικές κακοκαιρίες των τελευταίων 20 χρόνων στην περιοχή του Βόλου και του Δυτικού Πηλίου: