Πρόταση για την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ

Η GREGY, η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, προτάθηκε να περιληφθεί στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, που είναι υπεύθυνος για το έργο, ανακοίνωσε ότι η πρόταση αυτή έγινε γνωστή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έργο περιλαμβάνει την υποθαλάσσια σύνδεση της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους περίπου 950 χλμ και με δυναμικότητα 3.000 MW.

Η ανακοίνωση του Ομίλου Κοπελούζου αναφέρει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 9,5 GW, τις οποίες ο ίδιος ο Όμιλος Κοπελούζου θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει στην Αίγυπτο.

Το έργο αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική της θέση στην Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναμένεται επίσης να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.

Το έργο αυτό συμφωνεί πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2050, καθώς και με τη δημιουργία “πράσινων” ενεργειακών διαδρόμων, συνδέοντας το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Το έργο έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.

Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της ΕΕ και θα καταναλώνεται από την ελληνική βιομηχανία, ενώ ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως, καθώς αναμένεται να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

δειτε ακομα

δειτε ακομα