Προσωπικό ΕΚΑΒ επιλέγει ποια περιστατικά είναι πιο επείγοντα

“Ένα νέο ξέσπασμα κρίσης στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα έχει φέρει στο προσκήνιο τους χρόνους αναμονής για ασθενοφόρα και την έλλειψη προσωπικού που απαιτείται για την κάλυψη ολόκληρης της χώρας. Δύο τραγικά περιστατικά μετά θάνατο ενός 63χρονου στην Κω και μιας 18χρονης έγκυος στη Νέα Μάκρη έχουν προκαλέσει ανησυχία και την άμεση αντίδραση του υπουργείου Υγείας, το οποίο ερευνά τις συνθήκες μεταφοράς των ασθενών. Οι υπεύθυνοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά την ολοκλήρωση της έρευνας”, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

“Η έλλειψη προσωπικού για την κίνηση των ασθενοφόρων αποτελεί μια πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2016, έχουν γίνει επανειλημμένα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις. Από το 2016 και μετά, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μόνιμη πρόσληψη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσλήφθηκαν 650 επικουρικά μέλη προσωπικού για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα ανταπόκρισης του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Επειγουσών Περιστάσεων (ΕΚΑΒ). Ωστόσο, οι συμβάσεις τους λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2023, μαζί με τις συμβάσεις άλλων επικουρικών εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των ομάδων ασθενοφόρων ανέρχεται σε 4.000 άτομα σε όλη την χώρα. Από το 2016, έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 450 άτομα, και αναμένεται ότι θα υπάρξουν 50-60 ακόμη συνταξιοδοτήσεις έως το τέλος του 2023.”

“Τα 500 επιπλέον μέλη προσωπικού αποτελούν έναν κρίσιμο αριθμό για να μειωθούν οι χρόνοι διακομιδής. Δεν είναι τυχαίο ότι 67 περιοχές σε όλη την Ελλάδα καλύπτονται από ένα ασθενοφόρο. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές, ειδικά στα δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα όπως τα νησιά, δεν είναι δυνατή η παροχή 24ωρης κάλυψης εάν δεν υπάρχει μετακίνηση πληρωμάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως συμβαίνει σήμερα.”

“Πιο συγκεκριμένα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετακινούνται περίπου 100-150 μέλη προσωπικού ασθενοφόρων προς τα νησιά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ελλείψεων σε νησιά. Για παράδειγμα, στη Μύκονο εξυπηρετούνται μόνο από δύο άτομα προσωπικό, ενώ στην Τήνο υπάρχουν τέσσερα μόνιμα μέλη προσωπικού. Στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο υπάρχουν μόνο δύο άτομα προσωπικό. Νήσοι όπως η Νάξος, η Σαντορίνη, η Σύρος, η Ίος και η Πάρος διαθέτουν μόνο ένα ασθενοφόρο. Ακόμη και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κως, η οποία υπέστη τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της με ένα αγροτικό όχημα, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο που εξυπηρετεί και άλλες περιπτώσεις.”

“Ακόμη και στην Αττική υπάρχουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, στο Λεκανοπέδιο λειτουργούν περίπου 40 ασθενοφόρα το πρωί και το απόγευμα και 25-28 ασθενοφόρα τη νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων.”

“Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός προσωπικού για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού προσωπικού εξηγεί τις πολλές ώρες αναμονής που αγγίζουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Συχνά, ένα περιστατικό που δεν θεωρείται άμεση προτεραιότητα από τον ασθενή, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και απαιτεί άμεση παρέμβαση και διακομιδή σε νοσοκομείο, όπως συνέβη με την έγκυο γυναίκα από τη Νέα Μάκρη”, σημειώνει.

“Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και υγειονομικές δομές, όπως νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, στα νησιά της Ελλάδας οδηγούν σε αυξημένη χρήση αεροδιακομιδών. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 1.083 αποστολές αεροδιακομιδών και διακομίστηκαν 1.413 ασθενείς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ygeiamou.gr. Οι αποστολές αυτές συγκεντρώνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται τον Ιούλιο (147 αποστολές), ακολουθούμενο από τον Αύγουστο (123 αποστολές) και τον Ιούνιο (105 αποστολές).”

δειτε ακομα

δειτε ακομα