Πότε θα λάβουν το «κοινωνικό μέρισμα» από την έκτακτη εισφορά οι δικαιούχοι

Τα λεφτά αυτά προέρχονται από τη φορολόγηση με 33% των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσφάτως στη φορολόγηση με 33% των υπερκερδών των διυλιστηρίων, δείχνοντας την πρόθεσή του να δώσει ένα «κοινωνικό μέρισμα» σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Συγκεκριμένα, το επίδομα αναμένεται να δοθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους που δε θα έχουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω διαφορών. Είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες ως δικαιούχοι. Επομένως, αναμένεται να προστεθούν και άλλοι δικαιούχοι όπως οι λήπτες επιδόματος παιδιού, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανέργοι μακροχρόνια, κλπ.

Ακούγεται και η δήλωση του Πρωθυπουργού: «Η χώρα μας αποφάσισε να επιβάλει φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων για τα έτη 2022 και 2023, με την εικόνα που έχουμε τώρα για το τρέχον έτος, προχωρούμε σε μια δίκαιη απόφαση. Είναι μια κίνηση για την κοινωνική δικαιοσύνη. Τα έσοδα αυτά θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό και θα βοηθήσουν ευάλωτες ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, ειδικά αυτούς που δεν είχαν αύξηση λόγω της διαφοροποίησης».

Επίσης, σύμφωνα με το πλάνο, τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους χωρίς ανάγκη αίτησης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε: «Στη συνέχεια της επιβολής της προσωρινής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διυλιστηρίων για το έτος 2022, θεσπίζεται ειδική Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης (ΠΕΑ) στις εταιρίες διυλίσεως, με βάση τα υψηλά κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Η Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης υπολογίζεται βάσει των υψηλών κερδών του φορολογικού έτους 2023, με ποσοστό 33% επί των φορολογήσιμων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου κέρδους από τα έτη 2018 έως 2021.

Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα υψηλά κέρδη του 2023, θα επισημοποιηθεί μέσα στο 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιρειών για το φορολογικό έτος 2024».

δειτε ακομα

δειτε ακομα