Πώς μπορούμε να αλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο – Το συχνό λάθος που κάνουμε.

Ο μπακαλιάρος θα είναι ο πρωταγωνιστής στα ελληνικά τραπέζια για την εορτή της 25ης Μαρτίου. Το δημοφιλέστερο πιάτο της ημέρας είναι ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, παρά την αλμυρή του τιμή. Για να απολαύσουμε τον πιο νόστιμο τηγανιτό μπακαλιάρο, πρέπει να επιλέξουμε φρέσκο ψάρι. Μπορούμε να καταλάβουμε εάν το ψάρι είναι φρέσκο από τα μάτια και τα βράγχεια του. Η διαδικασία ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου διαρκεί 16-24 ώρες και πρέπει να γίνεται σε μπολ με αλλαγή νερού κάθε 2-3 ώρες. Προσθέτοντας χοντρό αλάτι στο πρώτο νερό, μπορούμε να έχουμε πιο αποτελεσματικό ξαλμύρισμα.

Μιας και πλησιάζουμε στην εορτή της 25ης Μαρτίου, ο μπακαλιάρος θα είναι το αγαπημένο πιάτο στα ελληνικά τραπέζια. Ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά παραμένει το πιο δημοφιλές πιάτο της ημέρας, παρά την αλμυρή του τιμή. Για να απολαύσουμε τον πιο νόστιμο τηγανιτό μπακαλιάρο, πρέπει να επιλέξουμε φρέσκο ψάρι. Μπορούμε να καταλάβουμε εάν το ψάρι είναι φρέσκο από τα μάτια και τα βράγχεια του. Η διαδικασία ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου διαρκεί 16-24 ώρες και πρέπει να γίνεται σε μπολ με αλλαγή νερού κάθε 2-3 ώρες. Προσθέτοντας χοντρό αλάτι στο πρώτο νερό, μπορούμε να έχουμε πιο αποτελεσματικό ξαλμύρισμα.
Για να απολαύσουμε τον πιο νόστιμο τηγανιτό μπακαλιάρο, πρέπει να επιλέξουμε φρέσκο ψάρι. Παρατηρώντας κάποια βασικά στοιχεία στην όψη του ψαριού, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε εάν το ψάρι που μας πουλάνε είναι φρέσκο καθώς και αν έχει καταψυχθεί σωστά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι τα μάτια του, τα οποία θα πρέπει να είναι καθαρά και στη συνέχεια να ρίξουμε μια ματιά στα βράγχεια, τα οποία θα πρέπει να έχουν ένα κόκκινο, ζωηρό χρώμα. Το σώμα του μπακαλιάρου μας θα πρέπει να έχει μια ελαφριά γυαλάδα, καθώς και μια καμπή (να μην είναι δηλαδή εντελώς ίσιος).
Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, πρέπει να επιλέξουμε ένα μπολ και να το γεμίσουμε με νερό, ρίχνοντας το μπακαλιάρο μας μέσα. Το νερό πρέπει να αλλάζεται κάθε 2-3 ώρες. ΠροσθέτοΓια να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, πρέπει να τον βουτήξουμε σε κρύο νερό και να τον αλλάξουμε το νερό κάθε 8-10 ώρες. Στη συνέχεια, τον τοποθετούμε σε ένα μπολ με μια μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από κάθε αλλαγή νερού, μπορούμε να σκεπάσουμε ξανά το μπολ με τη μεμβράνη και να τον βάλουμε στο ψυγείο.

Αφού ολοκληρωθεί ο ξαλμύρισμα, πρέπει να ξεπλύνουμε καλά το φιλέτο μας με νερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει σε ένα απορροφητικό χαρτί. Αφού βγάλει τα νερά του, το βουτάμε στεγνό στο κουρκούτι και έπειτα το τηγανίζουμε.

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε με τον μπακαλιάρο είναι να τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια πριν το ξαλμύρισμα. Αυτό θα κάνει το μαγείρεμα πιο δύσκολο, καθώς ο μπακαλιάρος θα ανοίγει συνέχεια κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

δειτε ακομα