Πώς θα ξεχωρίσετε το ελληνικό αρνί από το εισαγόμενο – Τι σημαίνει η σφραγίδα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δημοσίευσε έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Καθώς η προετοιμασία παραδοσιακών γευμάτων του Πάσχα συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών και γλυκών, όπως τα σοκολατένια αυγά, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει τη σημασία του προγραμματισμού των αγορών, της συνειδητής επιλογής τροφίμων και του σωστού χειρισμού και αποθήκευσής τους, προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τροφιμογενή νοσήματα και να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων.

Όσον αφορά στα αρνιά και τα κατσίκια, κατά την αγορά τους πρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχουν υποχρεωτικές σφραγίδες, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριά τους, που δείχνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Οι υποχρεωτικές σφραγίδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας είτε έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ, έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Κατά την αγορά εντόσθιων και κρέατος, πρέπει να ελέγχουμε αν βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους και να μην υπάρχουν πάνω τους οζίδια, κύστες ή μεταβολές στο χρώμα. Για κατεψυγμένα εντόσθια, ελέγχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος. Όσον αφορά στα αυγά, εξετάζουμε την κατηγορία ποιότητας, το βάρος και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας στη συσκευασία και δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα μαγειρέψουμε. Για τη βαφή των αυγών, αγοράζουμε εγκεκριμένες βαφές και βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό. Στα σοκολατένια αυγά, προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και δεν τα δίνουμε σε μικρά παιδιά που μπορεί να πνιγούν στα παιχνίδια που περιέχουν.

Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ προτείνει τις ακόλουθες συμβουλές για την αγορά και τη χρήση των τροφίμων κατά τη διάρκεια των Πασχαλινών εορτών:

  • Να αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, προτιμώντας τα εποχιακά και τα τοπικά προϊόντα.
  • Να προτιμούμε φρέσκο ψάρι αντί για κατεψυγμένο και να εξασφαλίζουμε ότι έχει ψυχρανθεί σωστά μέχρι τη στιγμή της αγοράς.
  • Να επιλέγουμε αυγά από πιστοποιημένες πηγές και να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία.
  • Να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυγών και κρέατος που δεν έχουν μαγειρευτεί πλήρως.
  • Να αποφεύγουμε την αποθήκευση των τροφίμων σε θερμοκρασίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.
  • Να μην αναμειγνύουμε φρέσκα και κατεψυγμένα κρέατα στην ίδια συσκευασία ή στο ίδιο μέρος του ψυγείου.
  • Να μην αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο για περισσότερο από 2-3 ημέρες και να τα απορρίπτουμε αμέσως αν έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξεως.

δειτε ακομα

δειτε ακομα