Ποιοι θα λάβουν αμέσως το επίδομα των 830 ευρώ – Εκτίμησες της κυβέρνησης

Έρχονται οι πληρωμές του επιδόματος ύψους 830 ευρώ. Αυτή την ανακοίνωση έκανε ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το επίδομα αφορά τη μητρότητα, στην οποία περιλαμβάνονται πλέον αγρότισσες μητέρες, ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες.

«Τέλος οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ξεκινάνε οι πληρωμές στις δικαιούχους μητέρες, που είναι ασφαλισμένες και γέννησαν ή υιοθέτησαν μετά τις 24/9/2023», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Τόνισε επίσης ότι οι αγρότισσες μητέρες, για πρώτη φορά, θα λάβουν επίδομα 830 ευρώ για 9 μήνες.

Επίδομα 830 ευρώ: Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις 

  • Σε περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας αρχίζει μετά την οριστικοποίηση της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή μετά την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος λάβει επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
  • Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας αξίζουν επίσης οι μητέρες μεπαιδί από διαδικασία παρένθετης μητρότητας, όπως και οι μητέρες με μισθωτή εργασία.
  • Η μητέρα αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, σε απόλυτη αναλογία με την μητέρα με μισθωτή εργασία, μπορεί να μεταβιβάσει έως 7 μήνες της ειδικής παροχής μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως του εάν αυτός είναι εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
  • Το επίδομα μητρότητας αρχίζουν να λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια, με τη δήλωση του δικαιούχου ειδικής παροχής από τους συζύγους στο e-ΕΦΚΑ. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας μπορεί να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλο γονέα, ανεξάρτητα από το εάν ο αυτός είναι εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα