Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν το επιδόμα από τα υπερκέρδη [vid]

Την Πέμπτη το πρωί, το Υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε μια έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Realfm ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι μια δίκαιη απόφαση λόγω των υψηλών κερδών από τις περιστάσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που προβλέπεται να είναι λιγότερα από το 2022, περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, θα διοχετευτούν στον προϋπολογισμό και φυσικά στήριξη των ευάλωτων ομάδων προς το τέλος της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών συνταξιούχων, που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικών διαφορών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα επόμενα βήματα

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η προτεραιότητα είναι οι συνταξιούχοι, και τώρα το ΥΠΕΘΟ πρέπει να εξετάσει πόσοι από αυτούς χάνουν την αύξηση των εισοδημάτων τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα ενταχθούν στο επίδομα, που θα λάβει τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση για τους δικαιούχους των χρημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΘΟ μέχρι το καλοκαίρι, με δυνατές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 250 θα πάνε για το σχετικό επίδομα και τα υπόλοιπα 50 θα διατεθούν για προγράμματα δημόσιων επενδύσεων.

Αν υπάρξει επιπλέον χρήματα, τότε στο επίδομα αναμένεται να περιληφθούν ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι.

Αλλαγές στον ΦΠΑ

Ταξί: Από την 1η Ιουλίου, μειώνεται ο φόρος από 24% σε 13%, με ετήσιο κόστος περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.

Καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε take away και delivery: Ο φόρος παραμένει μειωμένος. Το εκτιμώμενο κόστος είναι περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σερβίρισμα: Ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%. Το εκτιμώμενο κόστος είναι περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η αλλαγή γίνεται γιατί στα σερβιριζόμενα υπάρχει μια επιπλέον υπηρεσία που τα διαφοροποιεί από το take away και το delivery.

δειτε ακομα

δειτε ακομα