Ποιοι είναι οι δύο κατηγορούμενοι που σχεδίαζαν να επιτεθούν στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή;

Δύο Πακιστανοί συνελήφθησαν και κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι αρχές ασκούν ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόσκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς οι συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Στόχος τους ήταν το εστιατόριο Gostijo στους Ψυρρή, που βρίσκεται στο κτίριο του Κέντρου Chabad, το οποίο λειτουργεί και ως εβραϊκή συναγωγή. Οι συλληφθέντες είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή. Οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί εισήλθαν από την Ορεστιάδα παράνομα στη χώρα πριν τέσσερα ή πέντε το πολύ χρόνια και ζούσαν και εργάζονταν κυρίως κάνοντας αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, διέμεναν σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην περιοχή της Ομόνοιας. Από την έρευνα έγινε γνωστό πως κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα, είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους που μένει στο Ιράν. Κατά τη σύλληψή τους, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί όπλισμος.Η σύλληψη τρομοκρατών στην Ελλάδα

Η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) συντόνισαν επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς τρομοκράτες που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό. Τα μέλη του δικτύου είχαν επιλέξει ήδη στόχο για επίθεση, είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος. Στόχος τους ήταν η απώλεια αθώων πολιτών και η υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Η σύλληψη των δύο συλληφθέντων έγινε από την ΕΥΠ με τη βοήθεια της Μοσάντ και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Προηγουμένως, η Ελληνική Αστυνομία είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να στρατολογήσει άλλους ομοεθνείς τους για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποκρυπτογραφήσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν, προκειμένου να λύσει τον γρίφο του επικείμενου εγκλήματος και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης. Η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ αναφέρει ότι αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάρχου, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της Μοσάντ, ευχαριστώντας τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας για την αποτροπή της υπόθεσης. Η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο.

δειτε ακομα