Ανακοινώθηκε ο θάνατος του ζωγράφου Χρίστου Καρά σε ηλικία 93 ετών

Ο Χρίστος Καράς, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της γενιάς του 60, πέθανε την Κυριακή του Πάσχα σε ηλικία 93 ετών. Το έργο του χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική τομή στην ελληνική τέχνη.

Το 2001, είχε λάβει το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Συνολικά, ο Καράς ήταν ένας ζωγράφος που επιδίωκε συνεχώς να δημιουργήσει μια νέα εικόνα στην καλλιτεχνική του πορεία, έχοντας επιρροές από διαφορετικές χώρες, όπως η Γαλλία και η ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του έργου του, η συνθετική του ικανότητα εκδηλώνεται στη γνωστή « Διαστημική Ποίηση», στο σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι.

Η τελευταία ατομική έκθεσή του, «Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός», έλαβε χώρα το 2022 στην Sianti Gallery υπό την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε το ομώνυμο βιβλίο από τις εκδόσεις Νίκας.

Ο Χρίστος Καράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1930 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Με υποτροφία του Ιδρύματος Ford, είχε την ευκαιρία να εργαστεί στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 70, ενώ παρουσίαζε το έργο του σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις.

Το 1963, συμμετείχε στην ίδρυση της ομάδας «Τομή», και το 1976 του συνδέσμου καλλιτεχνών. Ο Χρήστος Καράς άφησε πίσω του ένα μοναδικό κληρονομιά στην ελληνική τέχνη.

δειτε ακομα