Πασχαλινό τσουρέκι για αρχάριους: Η πιο απλή συνταγή.

Το τσουρέκι είναι το γλυκό – σήμα κατατεθέν του Πάσχα που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Με πλούσια βουτυράτη γεύση, αρώματα που μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια, αφράτο και ελαστικό, εξαφανίζεται στη στιγμή, ακόμα και πριν οι καμπάνες της Ανάστασης σημάνουν το τέλος της νηστείας.

Όμως, οι περισσότερες συνταγές για τσουρέκι έχουν τόσες υποσημειώσεις και αστερίσκους που αποθαρρύνουν τους αρχάριους ζαχαροπλάστες.

Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι με διαφορά η πιο απλή και, αν ακολουθήσετε τα βήματα πιστά, αλάνθαστη.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό μίξερ με γάντζο για ζύμωμα -γίνεται και στο χέρι αλλά αυξάνει σημαντικά ο βαθμός δυσκολίας- και υπομονή για να φουσκώσει το μείγμα.

Για αρχή ζυγίζετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και τα χωρίζετε ανάλογα με το στάδιο που θα τα χρησιμοποιήσετε.

Υλικά για το υγρό μείγμα:

  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 14 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 γρ. μαστίχα (τα δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα στο γουδί δίνουν καλύτερο άρωμα από τη σκόνη)
  • 2 κάψουλες βανίλια σε σκόνη ή κακουλέ
  • 4 αυγά μέτρια (περίπου 250 γρ.)
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την προετοιμασία της μαγιάς:

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 ml. νερό, χλιαρό από τη βρύση
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια θρυμματισμένη

Σε ξεχωριστά δοχεία:

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κρόκος αραιωμένο σε λίγο νερό
  • αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Η προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάζουμε το υγρό μείγμα για να έχει χρόνο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός των αυγών και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Ακολουθεί η προετοιμασία της μαγιάς. Διαλύουμε τη μαγιά, φρέσκια ή ξερή, στο νερό, προσθέτουμε προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα δεκαπεντάλεπτο περίπου σε προστατευμένο σημείο, μακριά από ρεύματα.

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μπρίκι λειώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ενσωματώνουμε τα αυγά στο χλιαρό μείγμα στο κατσαρολάκι.

Το ζύμωμα:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά στο κατσαρολάκι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για ένα πεντάλεπτο περίπου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η επιφάνεια του μείγματος δεν είναι λεία, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σαν ανησυχήσει.

Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας το αλεύρι σε τρεις δόσεις, μέχρι να απορροφηθεί -όχι λιγότερο από 10 λεπτά- ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ. Όταν το αλεύρι απορροφηθεί, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για ένα ακόμα δεκάλεπτο, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και μένει πάνω στον γάντζο.

Το φούσκωμα:

Σε ένα μπολάκι βάλετε λίγο λειωμένο βούτυρο ή σπορέλαιο.

Με αυτό θα αλείψετε τον πάτο και τα τοιχώματα της λεκάνης -πρέπει να είναι ευρύχωρη γιατί η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο- όπου θα τοποθετήσετε το ζυμάρι για να φουσκώσει.

Αλείφετε τα χέρια σας με λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο -ποτέ αλεύρι!- και αφαιρείτε τη ζύμη από τον κάδο. Με απαλές κινήσεις, φέρνοντας πάντα τις άκρες προς το κέντρο, σχηματίζετε μια μπάλα.

Την τοποθετείτε στη λεκάνη, καλύπτετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε σε προστατευμένο σημείο για να φουσκώσει.

1 – 1 ½ ώρα μετά…

1 – 1 ½ ώρα είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φουσκώσει η ζύμη σε φυσιολογικές συνθήκες. Αν η κουζίνα σας είναι πολύ κρύα, τότε προθερμάνετε το φούρνο σας στην κατώτερη θερμοκρασία (35-50 βαθμούς ανάλογα με τη συσκευή) για ελάχιστα λεπτά και βάλτε εκεί τη ζύμη.

Όταν δείτε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει, την αφαιρείτε από τη λεκάνη ή το μπολ και την τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια. Τη ζυμώνετε λίγο με τις γροθιές σας, να μειωθεί ο όγκος της, και την χωρίζετε στα 8, δημιουργώντας 8 μπάλες, του ίδιου μεγέθους.

Καλύπτετε τις μπάλες της ζύμης Για να φτιάξετε τα τσουρέκια, πρέπει να ξεκινήσετε από τη ζύμη. Προθερμαίνετε το γάλα και ανακατεύετε το με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτετε το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μία ομοιογενή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και στη συνέχεια την χωρίζετε σε μπάλες.

Αφήνετε τις μπάλες να φουσκώσουν ξανά και στη συνέχεια πλάθετε τις σε κορδόνια ίδιου μήκους. Αν είστε αρχάριοι, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία, καθώς η ζύμη είναι ελαστική και τα κορδόνια μπορεί να μαζέψουν. Στη συνέχεια, μπορείτε να πλέξετε τα κορδόνια σε δύο ή τέσσερα τσουρέκια, ανάλογα με την εμπειρία σας.

Πρέπει να κλείσετε προσεκτικά τις άκρες των τσουρεκιών πιέζοντας τις άκρες των «φυτιλιών» μεταξύ τους και γυρίζοντας τις προς τα κάτω. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για μισή ώρα. Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα τσουρέκια σας με κόκκινα αυγά, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε.

Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 30-50 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους και τη θερμοκρασία του φούρνου σας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα