Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023: Η «αθόρυβη νόσος των νεφρών» επηρεάζει ένα εκατομμύριο Έλληνες.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού του 2023, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας. Στην Ελλάδα, περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), με 1.000.000 Έλληνες να εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς και το 10% από αυτούς να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Νεφρική Νόσο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η εκστρατεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την βιοφαρμακευτική εταιρεία Astellas και αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών. Τα πρώτα στάδια της ΧΝΝ δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεται η νεφρική λειτουργία τακτικά.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού του 2023 είναι «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!». Με αυτό το μήνυμα, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας νεφρική περίθαλψη.Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Πετράς, δήλωσε σε συνέντευξή τύπου ότι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά και είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Επιπλέον, η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος και η έγκαιρη διάγνωση της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ασθενείς με ΧΝΝ να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία.

Η παραπάνω δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ΧΝΝ είναι μια σοβαρή νόσος που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Επομένως, είναι απαραίτητο οι ασθενείς με ΧΝΝ να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Η ενημέρωση του κοινού για τη ΧΝΝ είναι εξίσου σημαντική, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου και να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα