ΟΟΣΑ: Τα υπερμικρόβια κοστίζουν 28,9 δισ. δολάρια τον χρόνο – Συναγερμός για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο από τα υπερμικρόβια, σύμφωνα με μία έρευνα του ΟΟΣΑ. Οι χώρες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν και να νοσηλεύσουν τις μολύνσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνητότητα και οι δαπάνες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τουλάχιστον το 40% των μολύνσεων αυτών θα γίνεται ανθεκτικό στα αντιβιοτικά έως το 2035.

Τα υπερμικρόβια αποτελούν αίτιο για 79.000 θανάτους ετησίως σε 34 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ και οι ιατρικές δαπάνες αυξάνονται κατά 28,9 δισ. δολάρια κατά μέσο όρο. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το 2035, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για πνευμονία, μολύνσεις του αίματος και άλλες λοίμωξεις.

Η πώληση αντιβιοτικών αυξάνεται κατά 2% ετησίως από το 2000. Επιπλέον, ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ δεν έχει επιτύχει τους στόχους μείωσης χρήσης των αντιβιοτικών που έθεσε ο ΠΟΥ.

Η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα έχει μειωθεί κατά 50% μεταξύ 2000 και 2019 στις χώρες του ΟΟΣΑ, με πρόβλεψη για επιπλέον μείωση 10% έως το 2035. Ωστόσο, οι περισσότερες πωλήσεις σημειώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην G20, οι πωλήσεις των αντιμικροβιακών για ζώα αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ έως το 2035.

δειτε ακομα

δειτε ακομα