Οι πλατείες ήταν γεμάτες – Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα (βίντεο, φωτογραφίες)

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παρέλασαν στο κέντρο της Αθήνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη Μαρτίου. Η πορεία συμμετείχαν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, μαζικοί φορείς, φοιτητές και μαθητές. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό, εκφράζοντας την οργή και τη θλίψη τους για το «σιδηροδρομικό έγκλημα». Η πορεία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην ιστορία της Ελλάδας, μία εβδομάδα μετά το δυστύχημα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με πάνω από 50.000 διαδηλωτές να εκφράζουν τη θλίψη και την αγανάκτησή τους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας. Στην πορεία συμμετείχαν μέλη συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, ακολουθώντας επεισόδια με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με ρίψη κρότου λάμψης και μολότοφ.

poreia 14

poreia 16

poreia 1

poreia 17

POREIA 10

Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια όλης της Ελλάδας

Χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη με πορείες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, η πορεία ήταν μεγαλειώδης και ξεπέρασε τους 50.000 συμμετέχοντες, ενώ στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες διαδηλωτές πήγαν προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και αξιώνοντας να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους.

thessaloniki

«Σήμερα απεργούμε όλοι οι σιδηροδρομικοί ώστε το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί», αναφέρει ο Θοδωρής Βαριδάκης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ. «Απεργούμε απέναντι σε αυτούς που εγκλημάτισαν εναντίον στους συναδέλφους μας και στους νέους του ΑΠΘ.

Προς όλον τον νέο κόσμο, τους αδικοχαμένους, απεργούμε ώστε το έγκλημα να μην ξεχαστεί. Να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το έγκλημα που ήταν προδιαγεγραμμένο. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, είναι προδιαγεγραμμένο να ξανασυμβεί στη λογική του κόστους, του οφέλους. Όταν τα κέρδη τους μπαίνουν μπροστά στις ανθρώπινες ζωές θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες τραγωδίες», όπως προσθέτει.

poreia thessaloniki

Χιλιάδες μαθητών, νέων και εργαζομένων συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας σε μια πρωτοφανή συγκέντρωση για τα δεδομένα της πόλης, με αφορμή τη σημερινή απεργία που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία για το τραγωδικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι μαθητές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα διεκδικώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για το πολύνεκρο τροχαίο. Μιλώντας για τη συγκέντρωση, ένας εκπρόσωπος των μαθητών δήλωσε ότι «κατεβαίνουμε στο δρόμο γιατί σ’ αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβει».

Η Πάτρα ήταν δυναμικά παρούσα στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων και εργατικών κέντρων, με ολόκληρη την πόλη να έχει βγει στους δρόμους και να ζητά την απόδοση ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαμία αποτελεί μέρος των πολλών κινητοποιήσεων που έχουν λάβει χώρα σε όλη τη χώρα με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Οι πολίτες απαιτούν δράση από τις αρχές και δικαιοσύνη για τους νεκρούς του δυστυχήματος, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν αλλαγές στην οδική ασφάλεια και στην αντιμετώπιση των κινδύνων στους δρόμους.

Η κινητοποίηση στη Λαμία κατέληξε στην πλατεία της πόλης, όπου οι συγκεντρωμένοι εκφράστηκαν με συνθήματα και ομιλίες για την ασφάλεια στους δρόμους και την ανάγκη για αλλαγές στην κοινωνία. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με ειρηνικό τρόπο, αλλά οι φοιτητές υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια στους δρόμους.

Η κινητοποίηση στη Λαμία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας δείχνει ότι οι πολίτες αντιδρούν και απαιτούν δράση από τις αρχές για την ασφάλεια στους δρόμους και την προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Εξάλλου οι μαθητές τη Λαμίας οργανώνουν νέα συγκέντρωση στην ίδια πλατεία στις 6 το απόγευμα σήμερα για το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ενώ από το πρωί, πέντε Λύκεια της Λαμίας βρίσκονται σε συμβολική κατάληψη. Πρόκειται για το 1ο , 3ο, 4ο, 5ο, 6ο Γενικό Λύκειο ενώ από χθες τελεί υπό κατάληψη και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στα Χανιά

Από εργαζόμενους, υπαλλήλους, φοιτητές και μαθητές κατακλύστηκαν σήμερα οι δρόμοι των Χανίων.

ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα, σύλλογοι, εργατικά κέντρα και φοιτητικοί σύλλογοι, αποφάσισαν τη συμμετοχή σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, με κύριο αίτημα να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Η συγκέντρωση στα Χανιά πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή μπροστά από την Δημοτική Αγορά των Χανίων με τους διαδηλωτές στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Δυναμικό παρών του κόσμου και στη Λέσβο με τους κατοίκους κυριολεκτικά να μην χωρούν στην πλατεία Σαπφούς.

plateiapantou1

Eικόνα από τη συγκέντρωση στη Λευκάδα

Κόσμος στην Πρέβεζα

Ποιοι απεργούν

  • Κλειστά είναι τα σχολεία καθώς δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί απεργούν.
  • Τα δικαστήρια υπολειτουργούν λογω στάσης εργασίας των δικηγόρων και απεργία των δικαστικών υπαλλήλων.
  • Οι δικηγόροι προχώρησαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία
  • Οι έμποροι έκλεισαν τα καταστήματα τους για δύο ώρες.
  • Οι φαρμακοποιοί κατέβασαν ρολά.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί προκύρηξαν 24ωρη απεργία.
  • Οι δημοτικοί υπάλληλοι δήλωσαν συμμετοχή.
  • Το ίδιο και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Αχαΐας.
  • Το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών συμμετείχε στην κινητοποίηση για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη με στάση εργασίας από 10:30 – 12:00.

δειτε ακομα