Οι Έλληνες του Σουδάν: Πετυχημένοι έμποροι και βιομήχανοι με ιστορία από τα τέλη του 19ου αιώνα

Οι Έλληνες του Σουδάν έφτασαν στην περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα ως γιατροί και μηχανικοί με τον αιγυπτιακό στρατό. Αργότερα, έγιναν επιτυχημένοι έμποροι και βιομήχανοι στους κλάδους της σαπωνοποιίας, της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου. Συμμετείχαν στην υπεράσπιση της πόλης του Χαρτούμ το 1885, όταν επιχειρήθηκε η απόπειρα αποτίναξης του αιγυπτιακού ζυγού από τον αυτοαποκαλούμενο Ελ Μάχντι. Παρόλο που η πόλη έπεσε στα χέρια του Μάχντι, οι Έλληνες προσπάθησαν να υπερασπιστούν τη θέση τους και κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν και άλλοι φυλακίστηκαν και εξισλαμιστήκαν.

Η ιστορία των Ελλήνων στο Σουδάν είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική ιστορία για την ελληνική κοινότητα και για την ιστορία της Αφρικής γενικότερα. Η συνεισφορά των Ελλήνων στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά την κατάληψη του Σουδάν από τους Αγγλούς και τους Αιγύπτιους είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι Έλληνες τροφοδότες παρείχαν βοήθεια στον αγγλικό στρατό κατά τη διάρκεια της ανακατάληψης του Σουδάν και στη συνέχεια συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της χώρας με την κατασκευή κτιρίων, σχολείων, ναών και λιμανιών.

Οι Έλληνες εργάτες-τεχνίτες και οικοδόμοι που έφτασαν στο Σουδάν δημιούργησαν κοινότητες και στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, οι Έλληνες επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργήθηκαν για την εγκατάσταση Ευρωπαίων στο Νότιο Σουδάν και δημιούργησαν κοινότητες και σε αυτή την περιοχή.

δειτε ακομα