Νέο τηλεφωνικό κέντρο για αρωγή στη Θεσσαλία – 15.000 οριστικές αιτήσεις από πληγέντες [vid]

Συνεχίζονται οι ενέργειες ανακούφισης για τους πληγέντες και η κρατική αρωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρο Καμπούρη. Μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 15.000 οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα αρωγής.

Δυσκολίες στη συλλογή νεκρών ζώων σε περιοχές με δυσπρόσβαστα μέρη

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, αναφέρει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στη συλλογή των νεκρών ζώων, ιδιαίτερα στις περιοχές Τρικάλων και Λάρισας. Ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε ανυπέρβλητα εμπόδια λόγω πλημμύρων και μη προσβάσιμων δρόμων.

Αντιμετώπιση και εκτίμηση των ζημιών

Ο Υφυπουργός περιγράφει τρία σημεία επικέντρωσης για το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία: συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή νεκρών ζώων, καταγραφή ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και δειγματοληψία και εκτίμηση των συνθηκών στα εδάφη και το νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες.

Επισήμανση για ελέγχους σε σημεία παροχής τροφίμων και επιχειρήσεις τροφίμων

Ο Υφυπουργός αναφέρει ότι ο ΕΦΕΤ έχει λάβει έκτακτα μέτρα για επισήμανση τροφίμων σε πλημμυροπαθείς περιοχές, κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών και λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

Παρακολούθηση με drones και πλωτά μέσα στη λίμνη Κάρλα

Οι πυροσβέστες παρακολουθούν την στάθμη του νερού και χρησιμοποιούν drones για επιτήρηση των παράκτιων περιοχών. Επιπλέον, οι ομάδες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται εκεί.

Επιχειρησιακή δράση της Πυροσβεστικής

Η δράση της Πυροσβεστικής περιλαμβάνει κυρίως απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους και μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περίπου 10.003 κλήσεις και 3.387 αντλήσεις υδάτων στη Θεσσαλία και έχουν εκκενωθεί 3.576 άτομα.

Οι αρμόδιοι υπουργεία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται και υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της κατάστασης.

δειτε ακομα