Πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα απεργία διάρκειας 24 ωρών και ποιοι θα συμμετέχουν;

Η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 και καλεί σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ομόφωνα στο 38ο πανελλαδικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι η απεργία και η συγκέντρωση αποτελούν τρόπο έκφρασης της απογοήτευσης και της οργής της κοινωνίας για το δυστύχημα και απαιτεί διερεύνηση σε βάθος και απόδοση ευθυνών για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι η χώρα βιώνει μέρες πένθους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και ότι η εθνική τραγωδία έχει συγκλονίσει τους πάντες. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουν να οδηγήσουν στη λήθη και απαιτείται διερεύνηση σε όλο το εύρος των αιτιών του δυστυχήματος και αποκάλυψη των υπευθύνων. Η ΓΣΕΕ θέλει να απαντηθούν τα ερωτήματα για το γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία, ποιοι ευθύνονται και πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά.

Η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελούν κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκονται στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης. Η ΓΣΕΕ απαιτεί διερεύνηση σε όλο το εύρος των αιτιών του δυστυχήματος και αποκάλυψη των υπευθύνων.παραπάνω προτάσεις αποτελούν απαίτηση της ΓΣΕΕ για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού στις μεταφορές. Η κρίση των τελευταίων ετών έχει πλήξει σοβαρά την εργασία στη χώρα μας, με μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου. Ειδικά οι νέοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και της ανασφάλειας. Η τραγωδία στα Τέμπη αποκαλύπτει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών. Ο σιδηρόδρομος εξυπηρετεί κυρίως τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών ανθρώπων. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών μεταφοράς ανθρώπων. Η ΓΣΕΕ απαιτεί από το κράτος και την εργοδοσία να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τραγωδία στα Τέμπη. Επίσης, απαιτεί σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές και μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας. Επιπλέον, ζητείται η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου, καθώς και η εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.Η ΓΣΕΕ καλεί τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος στις 16 Μαρτίου 2023 στις 11 π.μ. Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι οι ζωές μετρούν και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα