Ο Μαρουσάκης αναφέρει ότι θα υπάρξουν χαλάζια, ανεμοστρόβιλοι και πυκνές χιονοπτώσεις καθώς η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε τρία στάδια. (Χάρτες)

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κακοκαιρία σε τρία στάδια στην Ελλάδα, από αύριο Τετάρτη έως και το Σάββατο. Η κακοκαιρία θα περιλαμβάνει βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε πεδινές και ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας. Το πρώτο στάδιο της κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το δεύτερο στάδιο θα επηρεάσει περισσότερο τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές προς τα ανατολικά και νότια, ενώ το τρίτο στάδιο θα επηρεάσει τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει από το Σάββατο μεσημέρι. Οι περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας επισημαίνονται σε χάρτες.Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί από αύριο Τετάρτη έως και το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι προβλέψεις δείχνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανότητα χαλαζοπτώσεων και ενισχυμένους ανέμους. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν κατά τις διάφορες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους που ενδέχεται να προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους δήμους της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.Κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, είναι σημαντικό να ασφαλίσουμε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν και να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα λούκια και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά και να αποφεύγουμε τη διέλευση χειμάρρων και ρεμάτων, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και βροχοπτώσεων, καθώς και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς υπάρχει κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών. Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης, πρέπει να προφυλαχθούμε αμέσως και να καταφύγουμε σε κτίριο ή αυτοκίνητο, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η καταιγίδα πέρασε.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες πινακίδες και γενικά περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος. Τέλος, πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα