Λύματα – Κορονοϊός: Αύξηση 258% του ιικού φορτίου στην Πάτρα Αύξηση 258% του ιικού φορτίου στην Πάτρα λόγω Λυμάτων και Κορονοϊού.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε αύξηση του ιού SARSCoV2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+258%) και στο Βόλο (+46%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Λάρισα (+26%) και στην Αλεξανδρούπολη (+22%). Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-39%) και στην Αττική (-34%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Ξάνθη (-26%), στο Ηράκλειο (-22%) και στη Θεσσαλονίκη (-22%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (-2%).

Σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για τον ιό SARS-CoV2 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, καταγράφηκε μείωση στις γριπώδεις συνδρομές στην κοινότητα, ενώ μείωση καταγράφηκε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών και 15-64 ετών, ενώ μικρή αύξηση καταγράφηκε στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και >=65 ετών. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96 και καταγράφηκαν 70 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη. Κατά τις εβδομάδες 07-08/2023, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη συχνότητα ανίχνευσης της ΒΑ.2 να παρουσιάζει αύξηση και να ανέρχεται σε 56% του συνόλου των αλληλουχηθέντων δειγμάτων.

Στον τομέα της γρίπης, παρατηρείται μείωση της θετικότητας για γρίπη στην κοινότητα, ενώ δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 10/2023, νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 305 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων το 92% ήταν στελέχη τύπου Α και το 9% στελέχη τύπου Β. Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του τύπου Β.

Τέλος, η θετικότητα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) παραμένει στα ίδια επίπεδα. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

δειτε ακομα