Κυριακή της Πεντηκοστής: 50 ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου

Την εποχή αυτή του χρόνου, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου και 10 ημέρες μετά την Ανάληψή του, γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους 12 μαθητές του Χριστού. Οι μαθητές έλαβαν τον Άγιο Πνεύμα και μπόρεσαν να μιλήσουν σε ξένες γλώσσες (γλωσσολαλιά) «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», καθιστώντας την εορτή της Πεντηκοστής εορτή της Αγίας Τριάδος. Επίσης, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος συμβαίνει κατά την ημέρα της Κυριακής, αλλά εορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η Πεντηκοστή θεωρείται η τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου, με τον ιερό υμνογράφο να αναφέρεται σε αυτό ως «επαγγελία συμπλήρωσης και προθεσμία». Σήμερα εορτάζουμε την ημέρα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, όταν ο Άγιος Πνεύμα ήλθε στους μαθητές του Χριστού και με το κήρυγμα του Πέτρου, 3.000 άνθρωποι έγιναν Χριστιανοί και βαπτίστηκαν στο Χριστό, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα.

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος εορτάζει το Πανάγιο και Ζωοποιό Πνεύμα, αναγνωρίζοντας την κοινή ενέργεια του Τριαδικού Θεού, που ποτέ δεν μπορεί να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

Στο χριστιανισμό, η Πεντηκοστή αντλεί τις ρίζες της από την εβραϊκή Πεντηκοστή (Shavuot στα εβραϊκά), που εορτάζεται από τους Ισραηλίτες πενήντα ημέρες μετά το Εβραϊκό Πάσχα, σε ανάμνηση της ημέρας που ο Μωυσής έλαβε τις 10 εντολές από τον Θεό στο όρος Σινά. Μάλιστα, τα πρωτογενήματα της σοδειάς (πρώτους καρπούς) πρόσφεραν στο ναό τον καιρό της εβραϊκής εορτής.

Συμπερασματικά, η Πεντηκοστή στο χριστιανισμό θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, καθιστώντας αυτήν την ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για την πίστη και την παράδοσή μας.

Στο Συναξάρι της σημερινής ημέρας αναφέρεται:

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.

Στίχοι

Πνοῇ βιαίᾳ γλωσσοπυρσεύτως νέμει,
Χριστ

δειτε ακομα

δειτε ακομα