Αναμετρήσεις με πολιτικά στοιχήματα στην Κατεχάκη – Ποιος λόγος οδήγησε τον Σκούμα να αποχωρήσει από την «πίστα»;

Η απόλυση του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα, προκάλεσε ανησυχία και πολλά ερωτήματα στη λεωφόρο Κατεχάκη. Ο Σκούμας ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας μόλις ένα χρόνο πριν και η απόφαση για την απόλυσή του ήρθε χωρίς δικαιολογία. Παρόλο που οι «αστοχίες» της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφρούρηση των πρόσφατων διαδηλώσεων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόλυσή του, οι προκάτοχοί του έχουν χρεωθεί με ανάλογες «αστοχίες» και λάθη, αλλά δεν αποστρατεύτηκαν πριν ολοκληρώσουν έστω δύο χρόνια στη θέση τους.

Η απόλυση του Σκούμα αποτελεί συνέχεια των «καρατομήσεων» που είχαν γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου, κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Τότε είχαν απομακρυνθεί δύο ανώτατοι αξιωματικοί, οι οποίοι θεωρούνταν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κ. Σκούμα όσο και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι ο κ. Σκούμας θα απομακρυνόταν τότε, αυτό δεν συνέβη, καθώς η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα ήταν μία κίνηση που δείχνει «ανακολουθία». Ωστόσο, οι εσωτερικές συγκρούσεις στην ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα και έτσι προκρίθηκε η λύση της έκτακτης αποστρατείας.

Το κλίμα στη λεωφόρο Κατεχάκη είναι «βαρύ» μεταξύ των γραφείων των Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου. Στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών του Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη φορά που ο ρόλος του κ. Οικονόμου στις επιλογές των αξιωματικών ήταν τόσο «ανοικτός» σε κριτική.Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Βασίλης Σκούμας, αποκάλυψε με μια ανακοίνωσή του τον υπόγειο “πόλεμο” που λαμβάνει χώρα στο μέγαρο της ΕΛ.ΑΣ στη λεωφόρο Κατεχάκη και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αναξιοκρατία. Ο κ. Σκούμας αναφέρει ότι οι αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, χαρακτηρίζονταν ως “επιλογές κάθαρσης” και αφορούσαν σε αξιωματικούς που έχαιραν της εμπιστοσύνης του κ. Οικονόμου.

Η ανακοίνωση του κ. Σκούμα αμαυρώνει την εικόνα του μεγάρου της ΕΛ.ΑΣ και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αντιρρήσεις του αρχηγού και του υπουργού στις κρίσεις που αντιμετώπισαν. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αφήνει να εννοηθεί δημόσια ότι τίθενται θέματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Το ερώτημα που αφήνει πίσω της η ανακοίνωση είναι για ποια πρόσωπα διαφώνησαν στις κρίσεις ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σκούμας υπενθυμίζει ότι η επιχειρησιακή του ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες και αναφέρει την αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο ως παραδείγματα της επιτυχίας του. Τέλος, ο κ. Σκούμας υπογραμμίζει ότι η ακεραιότητα του χαρακτήρα του και η διαφάνεια στις επιλογές του είναι εγνωσμένες σε όλους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα