Το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη

Μετά την τραγωδία που σημειώθηκε χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος προβλέπουν ότι ο αριθμός τέτοιων περιστατικών θα αυξηθεί, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που ταξιδεύουν από τις ακτές της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής, κυρίως προς την Ιταλία προκειμένου να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Τα σκάφη, που κυρίως ξεκινούν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, είναι παλιά και πολλά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση συντήρησης, ενώ ο αριθμός των επιβατών υπερβαίνει κατά πολύ το επιτρεπτό όριο. Η θερμοκρασία που παρατηρείται στην Ιταλία είναι υψηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, μέχρι τις 11 Ιουνίου, ο αριθμός των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 150% (54.205 άτομα σε σύγκριση με 21.712 το 2022), κυρίως από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Τουρκία μέσω της Ελλάδας. Επιπλέον, συνολικά στη Μεσόγειο, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, είχε επισημάνει ότι “η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε. Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης και έχουμε το καθήκον να την προστατεύσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που προκύπτει από τη μετανάστευση. Διαθέτουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, του ανθρώπινου δυναμικού και πάνω απ ‘όλα την αποφασιστικότητα.”

Σε διεθνή ύδατα

Όσον αφορά συγκεκριμένα το ναυάγιο χθες, το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά η ευθύνη για τη διάσωση βαρύνει την Ελλάδα. Μια Μη-Κυβερνητική Οργάνωση ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές για το σκάφος και ο ιταλικός Θάλαμος Επιχειρήσεων επικοινώνησε με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Από την πρώτη στιγμή, με εντολή του Λιμενικού Σώματος, δύο εμπορικά πλοία επικοινώνησαν με το αλιευτικό.

Κατά τη διάρκεια των επικοινωνιών μέσω ραδιοφώνου μεταξύ των πλοιοκτητών και των λαθρομεταναστών, οι οποίες καταγράφηκαν, ρωτήθηκαν εάν χρειάζονταν βοήθεια και απάντησαν επανειλημμένα: “Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια. Θέλουμε φαγητό, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτα άλλο”. Τα εμπορικά πλοία τους παρείχαν φαγητό και νερό και στη συνέχεια έφυγαν. Οι εικόνες που δημοσίευσε το Λιμενικό Σώμα είναι σοκαριστικές. Εκατοντάδες άνθρωποι, πιεσμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, απεικονίζονται στην εικόνα από το αεροσκάφος της FRONTEX, λίγες ώρες πριν το σκαρί του αλιευτικού αναποδογυρίσει και βυθιστεί. Σε πλησίασμα θαλάσσιας περιοχής, ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος πλησίασε το αλιευτικό και το θέσε υπό διακριτική παρακολούθηση, παρά τις σταθερές αρνήσεις των λαθρεμπόρων να αποδεχθούν βοήθεια.

 

δειτε ακομα

δειτε ακομα