Κίνδυνος για παιδικές αρρώστιες στην Ελλάδα [βίντεο]

Ξαφνικά επιστρατεύονται ασθένειες που είχαν… ξεχαστεί, με το νέο προσθήκης του κοκίτη στη λίστα, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακούγεται το κουδούνι του υγειονομικού συναγερμού.

Με αφορμή αυτά, οι αρμόδιες αρχές είναι σε επαγρύπνηση, προειδοποιώντας για πιθανή αύξηση των περιστατικών στο εγγύτατο μέλλον.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι απαραίτητη η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κοκίτη στα παιδιά.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο αυτών περιπτώσεων.

Είναι σαφές ότι η χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού στα παιδιά οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών αυτών των ασθενειών, με την πανδημία της COVID να παίζει ρόλο σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί φέτος συνολικά 34 κρούσματα κοκίτη, ενώ πέρυσι δεν ήταν πάνω από εννέα.

Από αυτά, τα μισά αφορούν παιδιά και έφηβους, ενώ τα έξι εξ αυτών ήταν βρέφη κάτω του έτους.

Η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός των εγκύων με μια δόση έχει ως στόχο την προστασία των νεογνών από τον κοκίτη, ιδιαιτέρως για τα βρέφη κάτω του ενός έτους.

Εντούτοις, απαιτείται και ο εμβολιασμός των ενηλίκων, καθώς η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις ευαίσθητες ομάδες.

Παράλληλα, ο κίνδυνος επιπλοκών υπάρχει και για τους ενήλικες, με τη λοίμωξη να παρουσιάζει συχνά επίμονο βήχα.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ιλαράς σε ορισμένες περιοχές, προτρέποντας τους ταξιδιώτες να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους πριν από το ταξίδι.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

δειτε ακομα

δειτε ακομα