Κατοικίδια: Θα επιτρέπονται στους αρχαιολογικούς χώρους – Οι όροι

Σε περισσότερους από 120 ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος κατοικιδίων υπό όρους και προϋποθέσεις, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η είσοδος επιτρέπεται τώρα και σε κατοικίδια των ιδιοκτητών τους, εκτός από σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία. Υπάρχουν όμως ορισμένοι όροι και προϋποθέσεις για την είσοδο τους σε αρχαιολογικούς χώρους.

Για την είσοδο των κατοικιδίων σε αρχαιολογικούς χώρους είναι απαραίτητο οι συνοδοί τους να έχουν λουράκι μέγιστου μήκους 1 μέτρου, να φέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα ή να είναι μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Απαιτείται επίσης το βιβλιάριο υγείας του ζώου και η καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου. Για τα μεγαλόσωμα ζώα απαιτείται το φίμωτρο. Τα κατοικίδια δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε θολωτούς τάφους, σπήλαια, σημεία με ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες κ.ά.

Τα μέλη του ΚΑΣ διαφοροποιήθηκαν ως προς τη χρήση φιμώτρου για τα ζώα μεγαλύτερα από ένα μέτρο, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει τη χρήση φιμωτρού. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν γενικά θετική στάση αλλά με επιφυλάξεις και διαφοροποιήσεις ως προς την είσοδο ζώων στους χώρους τους. Ορισμένοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Βεργίνα, η Δήλος, η Αρχαία Μεσσήνη, οι Μυκήνες και οι Φίλιπποι, επιτρέπουν πλέον την είσοδο ζώων. Ωστόσο, χώροι όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί παραμένουν απαγορευτικοί για τα ζώα. Η πολυκοσμία και η ενόχληση επισκεπτών αποτελούν κίνδυνο για τα ζώα και τους επισκέπτες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα