Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ – ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Η γέφυρα Σερβίων, που ενώνει τη δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία και έχει μήκος 1.372 μέτρα και περνάει πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και δεν έχει συντηρηθεί εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου, τα όρια αντοχής της βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο, καθιστώντας πιθανό τον κίνδυνο της κατάρρευσής της. Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της γέφυρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Στέργιου Μητούλη, το πρόβλημα για την γέφυρα των Σερβίων ήταν φανερό από το 2020, όταν είχε γίνει η πρώτη επιθεώρηση της. Είχαν διαπιστωθεί μεγάλες μετακινήσεις της γέφυρας προς τα κάτω και φθορές στις θέσεις σύνδεσης των τμημάτων της προβολοδόμησης με τα ανεξάρτητα κομμάτια. Η απομένουσα αντοχή της δεν είναι γνωστή ακόμα, αλλά ξεπερνά τα όρια των επιτρεπόμενων στην ασφάλεια επιπέδων.

Η κατάσταση της γέφυρας Σερβίων είναι οριακή και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής της. Η εντελώς κλειστή λύση δεν είναι εφικτή, καθώς έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Η κατάσταση της γέφυρας είναι ανησυχητική και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και ενεργειών ενίσχυσης, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.

Η περίπτωση της γέφυρας Σερβίων δείχνει την ανάγκη τακτικής συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών της χώρας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών και η ομαλ

δειτε ακομα

δειτε ακομα