Καλοκαιρινή άδεια 2023: Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Τι ισχύει για το επίδομα

Σαν πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι εργαζόμενοι ανυπομονούν να απολαύσουν την καλοκαιρινή τους άδεια, καθώς προετοιμάζονται για ξέγνοιαστες και χαλαρωτικές στιγμές. Μέσα σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους, καταλήγουν σε συμφωνία για την χρονική περίοδο που θα πάρουν την άδειά τους, με τουλάχιστον τον μισό από το προσωπικό που έχει δικαίωμα ημερών άδειας να την εκτελέσει μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το επίδομα για την καλοκαιρινή άδεια πρέπει να προκαταβάλλεται πριν από την έναρξη της άδειας, προσφέροντας έτσι μια αίσθηση οικονομικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μέσα στον καλοκαιρινό χρόνο, οι εργαζόμενοι έχουν την επιλογή να παραλάβουν την άδειά τους σε συνεχόμενες ημέρες, ενισχύοντας την ευχαρίστηση των διακοπών τους. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα διαχωρισμού της άδειας σε δύο περίοδους, αν η επιχείρηση ζητήσει την κατάτμηση λόγω δικαιολογημένης ανάγκης. Επιπλέον, η άδεια μπορεί να χωριστεί σε περισσότερα κομμάτια εάν ο εργαζόμενος το επιθυμεί. Για τους εποχικούς εργαζόμενους, υπάρχει η διάταξη ότι πρέπει να λάβουν δύο εβδομάδες άδειας οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, το λιγότερο το 50% του προσωπικού πρέπει να έχει λάβει την άδεια του μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

Η καλοκαιρινή άδεια και το επίδομα της συνοδεύονται από την αντίστοιχη οικονομική ανταμοιβή. Ο μισθωτός εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις αποδοχές που θα είχε λάβει αν είχε εργαστεί κανονικά κατά τη διάρκεια της άδειάς του. Αυτές οι αποδοχές περιλαμβάνουν τον μισθό ή το ημερομίσθιο, καθώς και οποιεσδήποτε πρόσθετες παροχές, όπως διατροφή, κατοικία, ποσοστά, επιδόματα κ.λπ.

Το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας ανέρχεται στο σύνολο των αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό να μην υπερβαίνει τις 15 ημέρες αποδοχών για τους μηνιαίους μισθούς και 13 ημέρες για τους ημερομισθίους ή τους μισθούς που υπολογίζονται ανά μονάδα εργασίας ή με άλλον τρόπο (άρθρο 3, παρ. 6, Ν. 4504/1996).

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν λάβει την καλοκαιρινή άδεια ή αν λήξει η σύμβαση εργασίας (λόγω απόλυσης, παραίτησης, θανάτου του εργαζομένου ή λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου), προβλέπεται αποζημίωση για την άδεια και το επίδομα άδειας, ανάλογα με τον χρόνο που ο εργαζόμενος παρείχε υπηρεσίες στον εργοδότη.

Για το πρώτο και το δεύτερο ημερολογιακό έτος από την πρόσληψη του εργαζομένου, προβλέπονται 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης, καθώς και 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης ως επίδομα άδειας (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων).

Από το τρίτο ημερολογιακό έτος και μετά, ο εργαζόμενος δικαιούται πλήρη αδεία με τις αντίστοιχες αποδοχές που θα λάμβανε εάν είχε πάρει την άδειά του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Αναλυτικά, για το πρώτο και το δεύτερο έτος από την πρόσληψη, προβλέπονται 21 ημέρες άδειας για πενθήμερη απασχόληση και 25 ημέρες για έξι ημέρες απασχόληση. Από το τρίτο έτος και μετά, ο εργαζόμενος δικαιούται 22 ημέρες άδειας για πενθήμερη απασχόληση και 26 ημέρες για έξι ημέρες απασχόληση.

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ή 12 ετών προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται 25 ημέρες άδειας για πενθήμερη απασχόληση και 30 ημέρες για έξι ημέρες απασχόληση.

Για την ευκολία του υπολογισμού της καλοκαιρινής άδειας, οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργασίας και Ασφάλισης) στην ιστοσελίδα του. Μέσω αυτής της εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν αυτόνομα την άδεια που τους αναλογεί, ανάλογα με την κατηγορία της απασχόλησής τους.

Για πλήρη απασχόληση: Σύνδεσμος υπολογισμού καλοκαιρινής άδειας

Για εκ περιτροπής εργασία: Σύνδεσμος υπολογισμού άδειας εκ περιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας ενός υπαλλήλου, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησής του το αντίστοιχο ποσοστό ημερών άδειας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται βάσει των 20 εργάσιμων ημερών ετήσιας άδειας για τους υπαλλήλους που απασχολούνται πέντε μέρες την εβδομάδα και 24 εργάσιμων ημερών για τους υπαλλήλους που απασχολούνται έξι μέρες την εβδομάδα.

Κατά τον δεύτερο χρόνο, μετά από 12 μηνών εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 21 ημερών αν απασχολείται πέντε μέρες την εβδομάδα και 25 ημερών αν απασχολείται έξι μέρες την εβδομάδα. Από το τρίτο έτος και κατόπιν, ο εργαζόμενος δικαιούται την κανονική ετήσια άδειά του με πλήρεις αποδοχές, που ανέρχεται σε 22 ημέρες για πέντε μέρες απασχόλησης και 26 ημέρες για έξι μέρες απασχόλησης.

Ωστόσο, μετά τη συμπλήρωση 10 ετών υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ή 12 ετών προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται μία επιπλέον ημέρα άδειας, δηλαδή 26 ημέρες για πέντε μέρες απασχόλησης και 31 ημέρες για έξι μέρες απασχόλησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας σχετικά με την καλοκαιρινή άδεια και να αξιοποιήσετε αυτήν την περίοδο για να απολαύσετε την αναζωογονητική σας άδεια. Καλές διακοπές!

δειτε ακομα

δειτε ακομα