Καλλιθέα: “Κλειδωμένο” το κέντρο ΑμεΑ όπου εκτελούσε ακροβατικά ο 11χρονος.

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε άμεση σφράγιση και επιβολή προστίμου ύψους 60.000 ευρώ στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» στην Καλλιθέα, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια. Το κέντρο είχε εντοπιστεί όταν ένα 11χρονο αγόρι βρέθηκε να περπατάει στο περβάζι του τρίτου ορόφου χωρίς επίβλεψη. Μετά από καταγγελίες και δημοσιεύματα, ο Περιφερειάρχης Αττικής εντόπισε παρατυπίες στη λειτουργία του κέντρου και επέβαλε το πρόστιμο.

Οι αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Νοτίου Τομέα ελέγξαν το κέντρο και διαπίστωσαν παρατυπίες, μεταξύ των οποίων η παραπλάνηση των Αρχών και των πολιτών, καθώς η δομή χρησιμοποιούσε τον τίτλο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών», ενώ λειτουργούσε ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, για να αποφύγει τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλος εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση του κέντρου και την επιβολή του προστίμου, μετά από την Έκθεση Αυτοψίας των Κοινωνικών Συμβούλων της Υπηρεσίας. Η αστυνομία συνέλαβε την υπεύθυνη του κέντρου και άλλους τρεις εργαζομένους για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να αδειοδοτεί τα “Κέντρα Ειδικών Θεραπειών”. Το Υπηρεσιακό Σημείωμα των Κοινωνικών Συμβούλων της Περιφέρειας αποκαλύπτει ότι το “Κέντρο Ειδικών Θεραπειών” παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Το κέντρο φιλοξενεί 48 άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση ηλικίας από 4 έως 20 ετών και παρέχει υπηρεσίες ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2345/95.

Επί τη βάσει αυτών των διαπιστώσεων, αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του “Κέντρου Ειδικών Θεραπειών” στο Δήμο Καλλιθέας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2345/95, καθώς και η επιβολή προστίμου ύψους 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων.

δειτε ακομα