Ισραήλ: Δημοψήφισμα του BBC για τη συμμετοχή ελληνικού πλοίου

Το BBC δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο που είναι πιθανό να σταθμεύσει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την Πέμπτη, δημοσιεύματα των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η φρεγάτα «Ψαρά» συνοδεύει το αμερικανικό USS GERALD R. FORD.

Όταν οι πολιτικοί συντάκτες ενημερώθηκαν και ρωτήθηκαν για τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής και για το τι συμβαίνει με την ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή, ο κ. Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε πλοίου, ούτε φρεγάτας που να συμμετέχει στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ».
gaza 4 2

Κυβερνητική κινητοποίηση για εσωτερική και εξωτερική ασφάλειαΟι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τις πρώτες ώρες της 7ης Οκτωβρίου αποτελούν ανησυχία όχι μόνο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά ειδικά για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σαφώς υπέρ του Ισραήλ και εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς, στηρίζοντας πλήρως την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον δυτικό κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τις εύθραυστες ισορροπίες που διαμορφώνονται, οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή εγρήγορση. Οι πτυχές της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή αγγίζουν πολλαπλά επίπεδα, από τις επιπτώσεις στην οικονομία έως τα μείζονα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Ένα από τα κύρια θέματα είναι ο κίνδυνος να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή.

Εντός αυτού του πλαισίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνεδριάσει για το θέμα της μετανάστευσης, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς τη Δύση και, αναπόφευκτα, προς την Ελλάδα. Αν και η Άγκυρα συνεργάζεται επί του παρόντος στο θέμα της μετανάστευσης, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν παρά να λάβουν υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια, έχοντας ήδη δοκιμάσει την αντοχή τους στο παρελθόν με τις μεταναστευτικές κρίσεις του 2015 και του 2020. Αν και η εξέλιξη αυτή δεν σχετίζεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά με τον υπερκείμενο στόχο του κ. Ερντογάν να προβληθεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, είναι σαφές ότι μπορεί να επηρεάσει τις προσεχείς συνομιλίες. Παράλληλα, υπάρχει και ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που μπορεί να οφείλεται σε ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και πίεση στα μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα της Ιορδανίας, καθώς αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα