Ιεράπετρα καρχαρίας: Έντονες αντιδράσεις για τη θανάτωση προστατευόμενου είδους

Προκάλεσαν σάλο στις περιβαλλοντικές οργανώσεις οι εικόνες από την παράνομη αλίευση ενός προστατευόμενου είδους καρχαρία στην Ιεράπετρα της Κρήτης προχθές Παρασκευή, που έγιναν viral στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν καρχαρία προστατευόμενου είδους, βάρους σχεδόν 300 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων, που μπλέχτηκε στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά της Χρυσής. Ο καρχαρίας πολέμησε να απελευθερωθεί από τα δίχτυα, ωστόσο τελικά δεν τα κατάφερε και πέθανε.

Τα γεγονότα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής (21/4), όταν οι ψαράδες αντιλήφθηκαν ότι πιάστηκε στα δίχτυα τους ένας καρχαρίας. Λόγω του μεγέθους του, ήταν αδύνατον να τον ανεβάσουν στο κατάστρωμα του αλιευτικού, οπότε οι ψαράδες έσυραν τα δίχτυα με τον καρχαρία, τον έβγαλαν στη στεριά και στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το πρωτοφανές θέαμα του νεκρού καρχαρία, που σερνόταν στο έδαφος από τους ανθρώπους που τον αλίευσαν παράνομα με σκοπό την εμπορία του. Σκόπευαν να τον «φορτώσουν» σε αγροτικό όχημα και να τον τεμαχίσουν σε φέτες, προκειμένου να τον διαθέσουν προς πώληση για βρώση σε καταναλωτές και ξενοδοχεία της Κρήτης.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea κατήγγειλε το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, καθώς ο αλιευμένος καρχαρίας ήταν προστατευόμενο είδος εξαβράγχιου καρχαρία ή εξακαρχαρία hexanchus griseus. Το είδος αυτό βρίσκεται υπό απειλή εξαφάνισης, με κύρια αιτία την αλιεία. Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, ο καρχαρίας θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί.

Η οργάνωση iSea καταγγέλλει περιστατικά παράνομης αλίευσης εξακαρχαρίων στην Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας ότι αυτά τα είδη καρχαρία προστατεύονται από το νόμο και είναι σημαντικά για τη διατήρηση της ισορροπίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η iSea απευθύνει επιστολή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ζητώντας την άμεση δράση εναντίον της παράνομης αλίευσης και περιλαμβάνοντας 150 περιστατικά αυτού του είδους αλίευσης. Επιπλέον, η iSea επισημαίνει ότι οι εξακαρχαρίες είναι απειλούμενα είδη και καλεί τις αρχές να προστατεύσουν αυτά τα είδη. Ο εξακαρχαρίας είναι ένας μεγάλος καρχαρίας που τρέφεται με ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών και δεν έχει επιτεθεί σε ανθρώπους.

δειτε ακομα