Πότε θα είναι η εορτή του Αγίου Γεωργίου το 2023;

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένη με το Πάσχα, καθώς η ημερομηνία της εξαρτάται από τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, υπάρχει πένθος από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε δεν γίνονται πανηγυρικοί εορτασμοί. Οι γιορτές που συμπίπτουν με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή για την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου, όταν το Πάσχα εορτάζεται πριν από αυτή την ημερομηνία.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος έζησε στα τέλη του 3ου και αρχές του 4ου αιώνα και καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού. Αρχικά, του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Διοκλητιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Από όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου αποτελούν σημαντικό κομμάτι της χριστιανικής παράδοσης και η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο.Ο Γεώργιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στις 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Σύμφωνα με τον Αγίο Ευσέβιο, η ημέρα αυτή ήταν η Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα. Οι χριστιανοί έθαψαν το λείψανό του μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία επίσης μαρτύρησε. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, παρέλαβε τα λείψανα και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, τα μετέφεραν στη Δύση οι Σταυροφόροι.

δειτε ακομα