Γιαγιάδες Συκαμνιάς: Η ανάρτηση του Αποστολόπουλου μετά τον θάνατο και της τελευταίας Γιαγιάδες Συκαμνιάς: Η ανάρτηση του Αποστολόπουλου μετά τον θάνατο και της τελευταίας.

Η Αιμιλία Καμβύση, μία από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς, που έγιναν παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, πέθανε. Η Αιμιλία, που ήταν παιδί προσφύγων από το Μοσχονήσι, προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016, όταν μία φωτογραφία της το καλοκαίρι του 2015 να περιποιείται ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή, έκανε το γύρο του κόσμου. Ο θάνατος της Αιμιλίας Καμβύσης προκάλεσε θλίψη σε όλους όσους την γνώριζαν.

Η Αιμιλία Καμβύση και οι άλλες δύο γιαγιάδες συνέχιζαν να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ένας Έλληνας διασώστης, που γνώριζε καλά τη γιαγιά Αιμιλία από τις δικές του αποστολές στη Λέσβο, αποχαιρέτησε με αγάπη την Αιμιλία Καμβύση. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς ακολούθους του στα social media λίγες από τις εμπειρίες του μαζί της. Ό,τι έκαναν στο νησί αυτούς τους 9 μήνες είχε και την υποστήριξη των γιαγιάδων. Η Αιμιλία μας τηγάνιζε τυρόπιτες τα πρωινά, μας έραβε κανά κουμπί αν χρειαζόταν, το σημαντικότερο όμως ήταν ένα χαμόγελο, ένας καλός λόγος, ένα “παιδιά να προσέχετε” όταν βγαίναμε για διασώσεις.

δειτε ακομα