Φτάνουν Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν: Στην Ιορδανία άλλοι 7 – «Παράθυρο» για τον απεγκλωβισμό κι άλλων

28 Έλληνες που ζούσαν στο Σουδάν απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια Γάλλων και Ιταλών κομάντο και φτάνουν στην Αθήνα με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλοι 7 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια των Ολλανδών και βρίσκονται στην Ιορδανία. Ο αριθμός των απεγκλωβισμένων Ελλήνων ανέρχεται σε 35. Παράλληλα, δεκάδες Έλληνες βρίσκονται ακόμα στο Σουδάν, ανάμεσά τους και εγκλωβισμένοι σε περιοχή της εκκλησίας.

xartoum 2

Επιπλέον ένας ακόμη Έλληνας εγκλωβισμένος στο Σουδάν μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση και ζήτησε βοήθεια. Άλλοι 7 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν και φτάνουν στην Άκαμπα της Ιορδανίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Ολλανδία για τη βοήθειά της στη διαδικασία απεγκλωβισμού των Ελλήνων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες μετά από μεσολάβηση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ανακοίνωσαν επίσης κατάπαυση του πυρός για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ιαπωνία απομάκρυνε τους υπηκόους της και τους συγγενείς τους από το Σουδάν και έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Χαρτούμ, ενώ άλλοι 7 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Άκαμπα της Ιορδανίας. Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν είχαν αποτύχει.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν έχουν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Η Γερμανία και άλλες χώρες απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το Σουδάν, με τη Bundeswehr να έχει απομακρύνει περισσότερα από 300 άτομα, μεταξύ αυτών Γερμανοί και πολίτες άλλων χωρών εταίρων. Η επιχείρηση απομάκρυνσης είναι ακόμα σε εξέλιξη.

δειτε ακομα