Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στην πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική και εξήγησε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ταχύτατη εξάπλωσή της, τονίζοντας το φαινόμενο της καμινάδας.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών από το ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ΕΡΤNews, επισήμανε ότι «βλέπουμε μια μοναδική περίπτωση πυρκαγιάς που μετατράπηκε από δασική σε αστική. Τα αίτια είναι πολλά, αλλά βασικός παράγοντας είναι η έντονη ξηρασία που προηγήθηκε, καθώς είχαμε σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα την ελάχιστη υγρασία στο δάσος.»
«Επιπλέον, το δάσος ήταν πυκνό και περιείχε μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης. Ένας άλλος παράγοντας ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι, με ριπές που φτάνουν τα 7 και 8 μποφόρ, που αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε πως «η μορφολογία του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, όπου οι ανοδικοί άνεμοι από τον νότιο Ευβοϊκό ενίσχυσαν την πορεία της. Το φαινόμενο της καμινάδας λειτούργησε και τροφοδότησε τη φωτιά, επιτρέποντάς της να φτάσει ψηλά στο βουνό και να κινηθεί προς νότια, με κατεύθυνση την Πεντέλη.»
«Μόλις η φωτιά υπερέβη την Πεντέλη, εξαπλώθηκε στη Νέα Πεντέλη, στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι, όπου αλληλεπικαλύφθηκε με τον αστικό ιστό. Έτσι, μετατράπηκε σε αστική πυρκαγιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αφού η φωτιά πέρασε από την ενδιάμεση ζώνη του δάσους και μπήκε σε καθαρά αστικές περιοχές, η θερμοκρασία αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας περίπου τους 650 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το διαπιστώσαμε από το λιώσιμο των αλουμινένιων ζαντών αυτοκινήτων, δεδομένου ότι το αλουμίνιο λιώνει σε αυτή τη θερμοκρασία», είπε στη συνέχεια.
«Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά, καθώς δημιουργήθηκε ένα μικροκλίμα που προκάλεσε ανοδικούς ανέμους και στροβιλισμούς, με πιθανή εκτόξευση αντικειμένων σε διάφορες αποστάσεις από την αρχική εστία της φωτιάς», κατέληξε.