Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες οδηγοί μιλούν και οδηγούν με το smartphone τους, σύμφωνα με έρευνα

 

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2023, το 84% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί το smartphone τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ το 76% μιλάει στο τηλέφωνο οδηγώντας. Η έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνες δεν αποτρέπονται από τη χρήση smartphone ούτε κατά τη διάρκεια του οδηγήματος ενώ κάποιοι οδηγοί ακόμη και συμμετέχουν σε βίντεο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Fondation VINCI Autoroutes, περιλάμβανε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, το 92% των Ελλήνων οδηγών θεωρεί ότι οι άλλοι οδηγοί είναι επικίνδυνοι, ενώ παράλληλα 8 στους 10 υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το 15% έχει προκαλέσει ατύχημα εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, ένας στους δέκα οδηγούς έχει οδηγήσει έχοντας καπνίσει κάνναβη ή άλλες ναρκωτικές ουσίες. Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες οδηγούς δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και έχουν την τάση να κολλούν το προπορευόμενο όχημα. Αύξηση 12% παρουσίασαν οι Έλληνες οδηγοί που θεωρούν ότι είναι πιθανή η συμμετοχή σε τροχαίο ατύχημα και αυξημένη είναι και η χρήση του bluetooth στα αυτοκίνητα, ενώ το 26% των Ελλήνων οδηγών επιβεβαιώνει ότι έχει αποκοιμηθεί στο τιμόνι.

Αποτελέσματα που αναδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των εκπαιδευτικών εκστρατειών και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ενημέρωση των οδηγών και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον διευθυντή Ελλάδος Vinci Concessions και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, Παναγιώτη Παπανικόλα.

δειτε ακομα