Αναβάθμιση της ασφάλειας των σηράγγων του ΟΣΕ με την χρήση “έξυπνων” συστημάτων

Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δέκα μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του ΟΣΕ θα γίνουν περισσότερο ασφαλείς και έξυπνες. Η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των σηράγγων θα επιτευχθεί μέσω της χρήσης «έξυπνων» συστημάτων βασισμένων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ).

Ο στόχος του έργου είναι να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν κυρίως στην πυρανίχνευση-πυρασφάλεια, τον φωτισμό και την παρακολούθηση των κρίσιμων παραμέτρων της δομής τους. Το έργο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η αναβάθμιση ήταν επιτακτική ανάγκη μετά το τραγικό δυστύχημα στις Τέμπες. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πυρανίχνευσης-πυρασφάλειας, την παρακολούθηση της δομικής υγείας των σήραγγων σε πραγματικό χρόνο και την εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού και σήμανσης στις εξόδους κινδύνου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με 38,57 εκατ. ευρώ και ανήκει στη δράση «Αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με έργο ΣΔΙΤ», συνολικής αξίας 130 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης θα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

δειτε ακομα